FOTOGRAFĒŠANAS PAMATI

Izaiciniet sevi, lai redzētu, ko varat uzņemt, to darot septiņas dienas pēc kārtas

Būsiet pārsteigts par to, ko varēsiet uzņemt nedēļas laikā. Septiņas dienas katru dienu uzņemiet kaut ko citu un paplašiniet savas radošās robežas.
Dorsetas piekrastes ainavas kadrs ar klinšu veidojumu “Durdle Door”.

Var būt grūti iziet no rutīnas, bet, ja vēlaties stimulēt savu radošo pusi un izmēģināt kaut ko jaunu, labs iesākums būs septiņu dienu izaicinājums. Apņemieties septiņas dienas katru dienu uzņemt fotogrāfiju ar citu objektu un, iespējams, vispirms no jauna atklāsiet visus iemeslus, kāpēc uzsākāt fotografēt.

FotogrāfamElisam Rīdam (Ellis Reed) bija vēlēšanās uzņemt brīnišķīgus mirkļus un pirms astoņiem gadiem, kad viņam bija 18 gadu, viņš pirmo reizi sāka darboties ar savu Canon EOS 550D kameru (kuras pēctece tagad ir Canon EOS 850D). Tagad ar Canon EOS R palīdzību viņš specializējas ceļojumu, dzīvesveida un ainavu fotografēšanā, pastāvīgi izaicinot savas radošās iespējas.

Eliss ir aizrāvies ar savu apkārtni un spēj ar svaigu skatu uzlūkot pazīstamu vidi, tāpēc viņš ir lieliski piemērots fotogrāfs, lai piedalītos mūsu septiņu dienu fotografēšanas izaicinājumā. Septiņu dienu laikā viņš radīja septiņus dažādus attēlus, izvēloties apzinātības tēmu, kas sasaista visus brīnišķīgos mirkļus viņa ceļojumā — viņaprāt, šī tēma ir cieši saistīta ar lietu atklāšanu no jauna.

Šeit viņš atklāj, kā viņam veicās, un sniedz padomus, kā izveidot savu septiņu dienu izaicinājumu.

Pirmā diena: uzņemiet saullēktu

Agra rīta saule atspīd no pusmēness veida māju rindas loga.

“Ir ļoti noderīgi piespiest sevi doties laukā ar kameru un izdarīt ko radošu, kamēr citi vēl nav piecēlušies,” saka Eliss, kurš šo noskaņas pilno kadru ar saules atspīdumu logā uzņēma agri no rīta. Uzņemts ar Canon EOS R un Canon RF 24-70mm F2.8L IS USM objektīvu ar 57mm, 1/800 s, f/2.8 un ISO100. © Ellis Reed

Medus krāsas Paltnija tilts atspīd mierīgajā upē, kurai tas stiepjas pāri.

Šo pārsteidzošo Paltnija tilta attēlu Eliss uzņēma saulrieta laikā pilsētā, kurā dzīvo — Bātā. Ko varētu uzņemt māju tuvumā? Uzņemts ar Canon EOS R un Canon RF 24-70mm F2.8L IS USM objektīvu ar 26mm, 1/400 s, f/2.8 un ISO160. © Ellis Reed

“Fotografēšana rītausmā ir lielisks veids, kā koncentrēt uzmanību uz radošumu,” saka Eliss.

“Pastaiga savā nodabā, pirms citi cilvēki ir pamodušies, ir ļoti labs veids, kā izvēdināt galvu un noskaņoties gaidāmajai dienai, kā arī gaidāmajam izaicinājumam. Šāds sākums ir neticami noderīgs, lai sev neļautu pakļauties ikdienas spiedienam, ko rada darbs un sociālie tīkli, tā izvairoties no stresa,” viņš saka.

Lai uzņemtu saullēktu, Eliss izgāja no mājām tikai ar Canon EOS R un Canon RF 24-70mm F2.8L IS USM objektīvu, viņaprāt, ārkārtīgi daudzpusīgu komplektu. “Es teiktu — atstājiet tālruni mājās, dodieties turp tikai ar kameru un izbaudiet pastaigu saullēktā.”

“Visbiežāk izmantoju objektīvu RF 24-70mm F2.8L IS USM, kas ir īsts darba zirgs un kuru izmantoju 90% gadījumu, turklāt EOS R kameras izmēri ir daudz ērtāki nekā standarta DSLR kamerai.”

Otrā diena: izmantojiet visas komplekta sniegtās iespējas

Tuvplāna kadrs ar zaru un baltu ziedu.

Šim izaicinājumam Eliss izmantoja savu objektīvu RF 24-70mm F2.8L IS USM, ko parasti neizmanto makro fotogrāfijām, lai mēģinātu iegūt vietējo koku ziedu tuvplānus. Uzņemts ar Canon EOS R un Canon RF 24-70mm F2.8L IS USM objektīvu ar 70mm, 1/2000 s, f/2.8 un ISO1000. © Ellis Reed

Rozā ziedi kokā.

Ātrais, bet kompaktais Canon RF 24-70mm F2.8L IS USM objektīvs sniedz iespēju Elisam uzņemt izcilas detaļas neatkarīgi no tā, vai viņš fotografē asus portretus vai sev raksturīgās dzintara toņu ainavas, — šeit viņš izmantoja sev raksturīgo stilu kaut kam citam — ziedošiem ziediem, lai pārbaudītu sava aprīkojuma iespējas.
Uzņemts ar Canon EOS R un Canon RF 24-70mm F2.8L IS USM objektīvu ar 70mm, 1/2000 s, f/2.8 un ISO250. © Ellis Reed

“Ļaujiet sev pieredzēt jaunas iespējas ar tikai vienu objektīvu — tas var būt vienkāršs veids, kā ieraudzīt apkārtējo pasauli ar jaunu perspektīvu,” saka Eliss, kurš katras dienas izaicinājuma īstenošanai izmantoja tikai daudzpusīgo Canon RF 24-70mm F2.8L IS USM objektīvu.

“Ideja ir tāda — man sevi jāpiespiež iziet ārā un visu uzņemt ar vienu objektīvu, nevis jānodrošinās ar īpašiem objektīviem dažādiem objektiem,” viņš saka. “Neatkarīgi no tā, vai uzņemu platleņķa skatus ar pilsētu vai tuvplānus, es mēģinu saprast, kā vislabāk izmantot šo objektīvu.”

Trešā diena: nofotografējiet kaut ko sirdi iepriecinošu

Canon EF 85mm f/1.8 USM objektīvs, tālrunis un Canon Zoemini S uz marmora galda.

Trešās dienas uzņemšanā Elisam Canon objektīvs bija sentimentāls objekts. “Arī mans vectēvs bija fotogrāfs un pārliecināts Canon fans — Canon zīmols mūsu ģimenē ir uz palikšanu. Canon EF 85mm f/1.8 USM objektīvu varu saistīt ar vectēvu, tas ir gandrīz kā tetovējums, kaut kas tāds, ko nēsāju sev līdzi,” saka Eliss. © Ellis Reed

“Mans Canon EF 85mm f/1.8 USM objektīvs piederēja manam vectēvam, un, lai gan tas ir nedaudz nolietots, pirms aiziešanas viņš to man atdeva.”

Sev svarīgu lietu fotografēšana var būt lielisks veids, kā saglabāt par tām atmiņas nākotnē.

“Tas ir vecs objektīvs, bet man patīk to izmantot,” viņš saka. “Es nekad no tā nešķiros, jo esmu tam ļoti pieķēries. Katru reizi, kad to paņemu, tas man atgādina vectēvu un to, kā aizraušanās ar fotografēšanu ir palikusi mūsu ģimenē uz visiem laikiem.”

Lai gan šajā septiņu dienu izaicinājumā Eliss šo objektīvu neizmantoja, viņš bieži to izmanto ar EOS R kameru un EF-EOS R Canon stiprinājuma adapteri.

Eliss fotografēšanai izmanto ne tikai šo dārgo objektīvu, bet arī Canon Zoemini S, lai radītu personiskas izdrukas, kuras var parādīt citiem un saglabāt albumā.

Ceturtā diena: lieciet kādam cilvēkam pasmaidīt

Vīrietis apskauj sievieti, kas rokā tur izdrukātu fotogrāfiju ar viņu un šo vīrieti.

“Es domāju, ka ir jauki uzņemt dažas fotogrāfijas, vienkārši apstājoties uz mirkli un izbaudot viens otra kompāniju,” saka Eliss par attēlu, kurā uzņēma savus draugus. Uzņemts ar Canon EOS R un Canon RF 24-70mm F2.8L IS USM objektīvu ar 46mm, 1/100 s, f/2.8 un ISO800. © Ellis Reed

Vīrietis mazā ieliņā ar vēsturiskām ēkām stāv aiz sievietes, kuru ir apskāvis.

“Es izmantoju Canon EOS R kameras ārkārtīgi ātro, uzticamo un precīzo acu automātiskās fokusēšanas iestatījumu, lai būtu pārliecināts, ka portreti ir pēc iespējas asāki, un diafragmas atvērumu f/2.8, lai pāri izolētu un panāktu asuma dziļumu,” saka Eliss. Uzņemts ar Canon EOS R un Canon RF 24-70mm F2.8L IS USM objektīvu ar 70mm, 1/100 s, f/2.8 un ISO800. © Ellis Reed

Ceturtajā dienā izmantojot šo koncepciju, Eliss fotografēja divus savus labākos draugus, veicot vairākus uzņēmumus un izveidojot miniatūras izdrukas ar Canon Zoemini S. Tā kā viņi ir profesionāli fotogrāfi, viņiem reti rodas iespēja uzņemt kopīgu bildi, tāpēc šai fotografēšanai bija īpaša nozīme.

“Tas darbojas abos virzienos: kad liec kādam smaidīt, arī pats kļūsti priecīgāks,” saka Eliss. “Es domāju, ka, kaut ko dodot savai kopienai, kādam, par kuru rūpējaties, vai pat kādam, kuru pat nepazīstat, jums pašam rodas pozitīvāks noskaņojums.”

“Iespēja uzreiz piedāvāt vairākas momentuzņēmumu izdrukas, ko viņi var ierāmēt vai ielīmēt albumā, bija jauks veids, kā pabeigt fotografēšanu.”

Piektā diena: dodieties ārā

Savvaļas ponijs uz Brekonbīkonsu ceļa.

Neatkarīgi no tā, vai dodaties uz kādu jaunu vietu vai staigājat pa iecienītajām pastaigu takām, dodoties ārā ar kameru, varat uzņemt it visu — no vietējiem augiem un dzīvniekiem līdz mākoņiem un naksnīgām debesīm. Uzņemts ar Canon EOS R un Canon RF 24-70mm F2.8L IS USM objektīvu ar 70mm, 1/6400 s, f/2.8 un ISO320. © Ellis Reed

Divi stāvoši savvaļas poniji ar cieši sakļautām galvām Brekonbīkonsos.

Eliss devās uz Velsu, lai fotografētu brīvā dabā, bet, atrodot pareizo kompozīciju, tikpat pārsteidzošu attēlu var iegūt ar sarkanrīklīti savā dārzā. Uzņemts ar Canon EOS R un Canon RF 24-70mm F2.8L IS USM objektīvu ar 70mm, 1/6400 s, f/2.8 un ISO320. © Ellis Reed

Daba mums sniedz iespēju izjust saikni ar apkārtni, neskatoties ekrānā, kas uzlabo mūsu garīgo veselību. Eliss devās uz Brekonbīkonsiem, lai fotografētu savvaļas ponijus. Tas bija izaicinājums, kas viņam deva gandarījumu un sajūtu, ka kaut kas ir sasniegts.

“Tas saistās ar iepriekš pieminēto pozitīvās domāšanas tēmu, jo daba mums māca pacietību. Kad kadrs beidzot ir iegūts, sajūta ir daudz labāka, nekā sagaidījāt,” viņš piebilst. “Ir patiess gandarījums un sajūta, ka kaut kas ir paveikts.”

Sestā diena: izejiet no savas komforta zonas

Ainava ar baltām klintīm krastā un zvaigznēm, kas mirdz debesīs virs tām.

“Izaicinājums iziet no savas komforta zonas ļauj mācīties no šīs pieredzes un izbaudīt šo procesu,” saka Eliss. Uzņemts ar Canon EOS R un Canon RF 24-70mm F2.8L IS USM objektīvu ar 24mm, 20 s, f/4 un ISO400. © Ellis Reed

Zvaigznes spīd naksnīgajās debesīs virs klintīm un pludmales.

“Parasti izmantoju aptuveni ISO400, ekspozīcijas laiku 15 s un diafragmas atvērumu f/5, lai kadros iegūtu pietiekami daudz detaļu un gaismas bez pārmērīgi daudziem zvaigžņu ceļiem,” saka Eliss. “Skatu meklētājs un grozāmais aizmugurējais ekrāns ir lieliski piemērots, lai kadrus priekšskatītu un pārliecinātos, ka viss ir kārtībā.” Uzņemts ar Canon EOS R un Canon RF 24-70mm F2.8L IS USM objektīvu ar 70mm, 15 s, f/5 un ISO400. © Ellis Reed

“Darot kaut ko biedējošu vai kaut ko tādu, par ko neesat pārliecināts, jūs izejat no savas komforta zonas. Es domāju, ka mājsēdes ierobežojumi pastiprināja cilvēku paļaušanos uz savu komforta zonu, un tas attiecas arī uz mani. Darot kaut ko citu, paveras svaigs skatījums un rodas iespēja mācīties.”

Fotografēšana naktī un astrogrāfija ir jomas, pie kurām neesmu pieradis, bet jau sen vēlējos tās izmēģināt,” saka Eliss. Viņš apmeklēja objektu “Durdle Door” Dorsetā, lai savos attēlos iepludinātu jaunu dzīvību.

Canon EOS R lieliski tika galā ar šo Elisa fotografēšanas uzdevumu naktī vāja apgaismojuma apstākļos, pateicoties lielajam 30,3 MP pilnkadra sensoram, kas ļāva radīt attēlus ar pārsteidzoši ilgu ekspozīciju. Turklāt spilgtais LCD atviegloja attēlu iekadrēšanu tumsā.

Septītā diena: fotografējiet kopā ar draugu

Divi vīrieši stāv uz klints pie ielejas, caur kuru plūst upe.

Drauga iesaistīšana septiņu dienu izaicinājumā var būt jautrs veids, kā socializēties un izdarīt kaut ko citādi. Uzņemts ar Canon EOS R un Canon RF 24-70mm F2.8L IS USM objektīvu ar 24mm, 1/1600 s, f/2.8 un ISO250. © Ellis Reed

Roka, kas tur Canon Zoemini S ar divām izdrukām uz pakalnu fona.

“Ja jums ir veids, kā parasti iekomponējat attēlu vēl pirms kameras pielikšanas pie acs, es domāju, ka tas palīdz sasaistīt attēlus,” saka Eliss. “Viens veids, ko man patīk izmēģināt, lai sasaistītu attēlus, ir to rediģēšana. Es parasti tos rediģēju savā izteiktajā stilā. Es izvelku mierīgākus, siltākus toņus.” Uzņemts ar Canon EOS R un Canon RF 24-70mm F2.8L IS USM objektīvu ar 24mm, 1/1600 s, f/2.8 un ISO160. © Ellis Reed

Fotografēšana nav tikai piedzīvojumi vienatnē. Eliss uzskata, ka fotografēšana kopā ar draugu var lieliski noderēt, lai vairotu pozitīvismu un uzlabotu sociālo dzīvi.

“Mani ir ļoti ietekmējusi kopiena, iespēja satikties ar līdzīgi domājošiem draugiem un veidot draudzību, izmantojot pakalpojumu Instagram un fotogrāfu kopienas. Pēc tam, kad mēnešiem ilgi nevarējām satikties, iespēja citam fotogrāfam uzrakstīt ziņu ar tekstu “Sveiks! Vai vēlies satikties un pabildēt?”, kā arī iespēja izbaudīt šo kopīgo stāstu un atmiņu veidošanu ir patiešām lieliska.”

Vīrietis uzņem pašbildi ar Canon Zoemini S.

Eliss izmantoja Canon Zoemini S momentuzņēmumu kameru un portatīvo printeri, lai uzņemtu dažus portretus un izdrukātu iemīļotākos nedēļas kadrus, kas nosūtīti no EOS R kameras.

Kadrs ar septiņām izdrukām, kas ietver Canon Zoemini S.

Varat paskatīties uz pasauli ar savu unikālo skatījumu, lai sasaistītu septiņu dienu izaicinājuma attēlus, kā to ir izdarījis Eliss — tas var būt fotogrāfiju iekomponēšanas veids vai rediģēšanas stils. Kāpēc gan neizdrukāt šos kadrus ar Canon Zoemini S, lai pieminētu šo izaicinājuma nedēļu un iedotu attēlus citam fotogrāfam, kuram nepieciešams neliels radošs uzmundrinājums?

Eliss pierāda, ka, uzņemoties īstenot septiņu dienu fotografēšanas izaicinājumu, fotogrāfs var kļūt par vēl efektīvāku stāstu veidotāju. Elisam apzinātības tēma ir saistīta ar mērķi mainīt savu fotografēšanas domāšanas veidu, bet jūs varat izvēlēties pats savu tēmu.

“Šāds izaicinājums liek domāt citādi,” viņš saka, “jo parasti daudzi fotogrāfi pieturas pie sava stila un atkārto to pašu procesu. Izaicinājums patiešām palīdz pārbaudīt savu pieeju dažādām vietām un stāstu veidošanai.”



Autors: Lorna Dokerila (Lorna Dockerill)

Saistītie produkti

Saistītie raksti