CEĻOJUMI

Kā paplašināt savas iespējas, fotografējot ielas un ceļojumus

Profesionālais fotogrāfs Martins Bisigs (Martin Bissig) ceļojumā uz Šrilanku izvēlējās ņemt līdzi Canon EOS R10 kameru. Šeit viņš atklāj, kādas priekšrocības ceļojumos ir vieglai kamerai un kā uzņemt mirkļus, ko ir vērts atcerēties.
Fotogrāfs Martins Bisigs (Martin Bissig) izliecas no vilciena, kas apstājies, lai uzņemtu pasažierus uz viadukta Šrilankā. Rokās viņam ir Canon EOS R10 kamera, un aiz viņa ir kalns, kurā iebūvētas mazas koka mājiņas. Uzņēmusi Monika Bisiga (Monika Bissig) ar Canon EOS R7. 

Ja jums jau pieder divas ļoti augstas kvalitātes profesionālās kameras un vairāki fiksēta fokusa attāluma objektīvi, dažus var pārsteigt izvēle ceļojumā ņemt līdzi citu aprīkojumu, tomēr profesionālajam fotogrāfam un Canon vēstniekam Martinam Bisigam (Martin Bissig) tā bija skaidra izvēle. Kameru tehnoloģijas nepārtraukti attīstās, tāpēc, veltot laiku citu modeļu izpētei, varat atklāt jaunas funkcijas, kas var palīdzēt lieliski uzsākt darbu, ja esat iesācējs, vai — Martina gadījumā — sniegt jaunus rīkus profesionāļa darbam.

Plānotajā mēnesi ilgajā ceļojumā uz Šrilanku Martins rūpīgi izpētīja sava fotoaprīkojuma komplekta iespējas un nolēma izmēģināt Canon EOS R10 kameru ar Canon RF-S 18-150mm F3.5-6.3 IS STM objektīvu. Viņš izvēlējās APS-C formāta kameru EOS R10 tās mazo izmēru, vieglā korpusa un iespaidīgā nepārtrauktās uzņemšanas ātruma dēļ, un viņš bija priecīgs par rezultātiem. “Ar kameru EOS R10 es uzņēmu daudz tādu mirkļu, ko nebūtu uzņēmis ar lielākām kamerām, jo es tās vienkārši nebūtu ņēmis līdzi,” viņš skaidro.

Šeit Martins dalās ar ceļojuma fotogrāfijām, kā arī padomiem par to, kā aizvest mājās profesionāla līmeņa fotogrāfijas no saviem piedzīvojumiem.

Citāds skats uz dzīvi

Tuvplāns ar basām kājām blakus nelielām dārzeņu kaudzēm, tostarp burkāniem un pupiņām Šrilankas tirgus stendā. Uzņēmis fotogrāfs Martins Bisigs (Martin Bissig) ar Canon EOS R10.

“Ar kameru rokā es pamanu detaļas, kuras es neredzētu, ja es vienkārši skatītos apkārt,” saka Martins. Uzņemts ar Canon EOS R10 un Canon RF-S 18-150mm F3.5-6.3 IS STM objektīvu ar 50 mm (ekvivalents pilnkadra kameras 80 mm), 1/80 s, f/5.6 un ISO640. © Martin Bissig

Par fotografēšanu Martins sāka interesēties bērnībā Šveicē, vērojot, kā viņa tēvs attīsta fotogrāfijas tumšajā istabā, kas bija izveidota ģimenes mājā. Viņa attēli tika nodrukāti avīzē tad, kad viņam bija tikai 13 gadu, un tagad viņš ir viens no vairāk publicētajiem ekstrēmo sporta veidu fotogrāfiem Eiropā.

Neskatoties uz to, ka Martins kļuva slavens kalnu riteņbraukšanas pasaulē, viņš zina, ka apgūtās prasmes ir pārnesamas jebkurā fotografēšanas jomā. Ceļošanas iespējas viņam deva brīvību izmēģināt jaunus paņēmienus un eksperimentēt ar dažādām kamerām un objektīviem bez spiediena, kas saistīts ar termiņiem un klientu vajadzību apmierināšanu.

“Man patīk ceļojumi un piedzīvojumi, tāpēc cenšos tos izmantot visā, ko daru,” viņš saka. “Mans komerciālais darbs ir saistīts ar sportu brīvā dabā, un, kad es nestrādāju, es cenšos doties vismaz divās ekspedīcijās gadā. Dažkārt fotogrāfijas no šiem braucieniem tiek publicētas žurnālos, bet es to cenšos pēc iespējas vairāk nodalīt no sava regulārā darba.”

Ceļošana Martinam sniedz arī iespēju izmantot apzinātas fotografēšanas priekšrocības. “Fotografēšana mani padara klātesošāku,” viņš paskaidro. “Piemēram, iespējams, es nebūtu redzējis puisi basām kājām stāvam starp dārzeņiem tirgū, ja nedomātu par interesantas kompozīcijas izveidi. Pietuvinot detaļas, es labāk apzinos visas interesantās lietas, kas notiek man apkārt.”

Mācīšanās no pieredzes

Caur spoguļveida arku uzņemta maza meitene, kas iet garām vienstāva autobusam, kurš nokrāsots spilgti rozā, dzeltenā, baltā un sarkanā krāsā, un aina ir atspoguļota kadra kreisajā pusē. Uzņēmis fotogrāfs Martins Bisigs (Martin Bissig) ar Canon EOS R10.

Ceļojuma laikā uzņemtās fotogrāfijas ir uzlabojušas Martina spēju ātri domāt. “Gadu gaitā esmu attīstījis pārliecību un iekšēju mieru, lai redzētu noteiktas lietas, kuras citi šajā pašā brīdī, iespējams, neredz,” viņš saka. Uzņemts ar Canon EOS R10 un Canon RF-S 18-150mm F3.5-6.3 IS STM objektīvu ar 18 mm (45 mm), 1/125 s, f/3.5 un ISO100. © Martin Bissig

Lielākā daļa Martina fotografēšanas darba notiek viņam nepazīstamās vietās, uzņemot cilvēkus, kurus viņš nepazīst. Tas prasa, lai viņš būtu spontāns, izmantojot savu gadiem ilgo pieredzi spraigas darbības iemūžināšanā. “Es cenšos būt pēc iespējas autentiskāks,” viņš saka.

Ceļojumu fotografēšanā izmantoju to pašu pieeju, ko komerciāliem darbiem, jo abos gadījumos man ir ātri jāpieņem lēmums,” Martins turpina. “Viss tiek izlemts vienā mirklī. Piemēram, kadrā, kurā es uzņēmu meiteni, kas iet autobusa priekšā, es redzēju autobusu dzelzceļa stacijas logā, pēc tam redzēju baru skolēnu, kuri gatavojās iet tam priekšā, tāpēc vienkārši brīdi stāvēju un sagatavoju kompozīciju, gaidot, kad viņi ieies kadrā.” 

Martins kā pieredzējis ekstrēmo sporta veidu fotogrāfs ir iemācījies gandrīz vienmēr pareizi noteikt laiku. Bet fotogrāfiem, kuri vēlas būt droši, ka iegūs kadru, Canon EOS R10 piedāvā gan RAW formāta nepārtrauktās uzņemšanas režīmu, gan iepriekšējas uzņemšanas režīmu. “Tie ir ļoti noderīgi rīki, ja fotografējamo objektu nevarat redzēt vai zināt, ka tas pēkšņi parādīsies no nezināmas vietas,” viņš aizrautīgi stāsta.

Kamerai EOS R10 ir arī tāda pati Dual Pixel AF CMOS II automātiskās fokusēšanas sistēma, kāda ir Canon kamerām EOS R3, EOS R5 un EOS R6, kā arī ļoti iespaidīgs kadru nomaiņas ātrums (kadri/s), līdz ar to tā ir lieliski piemērota fotogrāfiju un videoklipu uzņemšanai tiem, kuri vēlas eksperimentēt ar papildu funkcijām. “Ātrā nepārtrauktā fotografēšana to padara līdzīgāku profesionālai kamerai nekā vidēja līmeņa kameru,” saka Martins.

Iejukšana pūlī

Cilvēks tirgus stendā uz koka bluķa griež zivi. Uzņēmis fotogrāfs Martins Bisigs (Martin Bissig) ar Canon EOS R10 un Canon RF-S 18-150mm F3.5-6.3 IS STM objektīvu.

“Ja vēlaties fotografēt nopietni, izmantojot kompaktāku kameru, piemēram, Canon EOS R10, nevis viedtālruni, varat panākt milzīgu atšķirību,” saka Martins. Uzņemts ar Canon EOS R10 un Canon RF-S 18-150mm F3.5-6.3 IS STM objektīvu ar 95 mm (152 mm), 1/160 s, f/6.3 un ISO160. © Martin Bissig

Lekna, zaļa ieleja ar retiem lieliem kokiem un tumšiem negaisa mākoņiem debesīs virs tās. Uzņēmis fotogrāfs Martins Bisigs (Martin Bissig) ar Canon EOS R10.

APS-C formāta kamerām, piemēram, Canon EOS R10, ir mazāki sensori, kas parasti nodrošina lielāku asuma dziļumu nekā pilnkadra kamera, kas var būt noderīgi, lai ainavu attēlos saglabātu vienlīdz asas priekšplāna un fona zonas. Uzņemts ar Canon EOS R10 un Canon RF-S 18-150mm F3.5-6.3 IS STM objektīvu ar 62 mm (99 mm), 1/200 s, f/9 un ISO100. © Martin Bissig

“Kad uzņemu komerciāliem klientiem, es izmantoju divus Canon EOS R5 korpusus un RF fiksēta fokusa objektīvus, bet ceļojot cenšos būt diskrētāks ar mazāku kameru, un tas man palīdz brīvi pārvietoties,” stāsta Martins.

“Es nevēlētos stāvēt Šrilankas tirgū ar Canon EOS R5 un Canon EF 70-200mm f/2.8L USM objektīvu, jo tad izskatītos pēc pārāk profesionāla fotogrāfa, kas uzņem fotosesiju. Es dodu priekšroku saplūšanai ar apkārtni, jo tas man sniedz iespēju piekļūt tuvāk fotografējamajam objektam, to neaizvainojot un neesot pārāk uzmācīgam.”

Tāpat kā kamera EOS R5, ar funkcijām bagātīgi aprīkotā kamera EOS R10 ir intuitīvi un ērti lietojama, tai ir saprotamas pogas un ripas, kuras Martins varēja ērti izmantot, kā arī līdzīgs izvēlnes izkārtojums un darbība. Kamerai EOS R10 ir arī panorāmas režīms, kas kamerā savieno virkni kadru, kuri uzņemti, kameru pagriežot vertikāli vai horizontāli, un tas Martinam sniedza iespēju “uzņemt vairāk apkārtnes un iegūt patiešām plata leņķa skatu”.

Rezultāti, kurus ir vērts izdrukāt

Iestājoties krēslai, trīs zvejnieki, seklā ūdenī balansējot ar kārtīm, pacietīgi gaida lomu, saulei norietot viņu priekšā. Uzņēmis fotogrāfs Martins Bisigs (Martin Bissig) ar Canon EOS R10.

Canon RF-S 18-150mm F3.5-6.3 IS STM objektīvs ir kompakts, viegls un kluss, un tam ir daudzpusīgs tālummaiņas diapazons — ekvivalents pilnkadra kameras 29–240 mm, — lai uzņemtu dažādus ceļojumu scenārijus. Uzņemts ar Canon EOS R10 un Canon RF-S 18-150mm F3.5-6.3 IS STM objektīvu ar 150 mm (240 mm), 1/250 s, f/6.3 un ISO200. © Martin Bissig

Mazs zēns ar lielām, brūnām acīm skatās tieši kamerā. Aiz viņa izpludināts fons, kurā redzams cilvēks oranžā halātā. Uzņēmis fotogrāfs Martins Bisigs (Martin Bissig) ar Canon EOS R10.

Kameras EOS R10 uzlabotā automātiskā fokusēšana izmanto acu noteikšanas automātisko fokusēšanu, lai ārkārtīgi precīzi sekotu cilvēkiem. “Šrilankā es daudz izmantoju dzīvnieku un cilvēku noteikšanas automātiskās fokusēšanas režīmus,” saka Martins. “Tie ir neticami precīzi un ātri un patiešām palīdzēja man iegūt kadru, kad nebija daudz laika iestatīšanai.” Uzņemts ar Canon EOS R10 un Canon RF-S 18-150mm F3.5-6.3 IS STM objektīvu ar 76 mm (122 mm), 1/160 s, f/6.3 un ISO500. © Martin Bissig

Ja bažas rada svars un aizņemtā vieta, viedtālruņa izmantošana fotografēšanai varētu šķist saprātīga izvēle, tomēr Martins domā citādi. “Es izmantoju savu viedtālruni momentuzņēmumiem, taču fotografēšanas pieredze ar kameru ir ļoti atšķirīga,” viņš saka. “Uzņemot Šrilankā ar Canon RF-S 18-150mm F3.5-6.3 IS STM, es varēju iegūt kadrus, kurus nebūtu mēģinājis uzņemt ar viedtālruni, piemēram, kadru ar zvejnieku pie krasta, un vēl vairāk palīdzēja APS-C jeb apgrieztais sensors, kas palielināja maksimālo diapazonu līdz 240 mm (pilnkadra ekvivalents), turklāt fotografēšana RAW formātā man sniedza vairāk iespēju pēcapstrādē.”

Arī tad, kad Martins neplāno attēlu publicēt žurnālā, viņš vēlas, lai tas ir pietiekami labs, lai to izdrukātu sev pašam. “Ar tālruni uzņemtie attēli var izskatīties labi tālruņa ekrānā, taču, tiklīdz vēlaties tos izdrukāt vai izveidot fotogrāmatu, iespējas izrādās ļoti ierobežotas,” viņš saka. 

To pašu var teikt par video; kamerai EOS R10 ir funkcijas, kas to padara ļoti pievilcīgu tiem filmu veidotājiem, kuri vēlas uzņemt labāku materiālu nekā ar tālruni. Tajā ir ietverts vertikālā video atbalsts un Wi-Fi savienojums, tādēļ tā ir lieliski piemērota augstas kvalitātes sociālo mediju satura veidošanai un kopīgošanai, un ieraksts ar lielu kadru nomaiņas ātrumu (60 kadri/s 4K formātā un 120 kadri/s ar 1080p) sniedz lielāku kontroli pēcapstrādes laikā.


Martins ir novērojis, ka vienmēr, kad viņam rokās ir kamera, viņš ir klātesošāks un apgūst ko jaunu. Ceļojums uz Šrilanku viņam sniedza lielisku iespēju praktizēt savas prasmes, tomēr tādas pašas iespējas jums var sniegt arī pastaiga vietējā parkā vai brauciens uz pludmali. Ja vēlaties attīstīt savas fotografēšanas prasmes, rīkojieties kā Martins: atrodiet tēmu, kas jūs interesē, izvēlieties fotoaprīkojuma komplektu, kas jūs neaizkavēs, un sāciet fotografēt.



Autors: Metjū Bouvens (Matthew Bowen)

Saistītie produkti

Saistītie raksti